Τρίτη 14 Μαΐου 2013

 400 παιδιά σε κίνδυνο
«Περίπου 400 παιδιά στην πόλη μας βρίσκονται σε παράνομους χώρους, με
απαράδεκτους
όρους υγιεινής, με απαράδεκτους όρους παιδαγωγικών διαδικασιών και με ανθρώπους με ελλιπή δεδομένα στο να προστατεύουν και να προσέχουν τα παιδιά», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Πιντζόπουλος. Ο ίδιος αναφέρει ότι μόνο μέσα στην πόλη του Ηρακλείου υπάρχουν τουλάχιστον 20 παιδότοποι και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης που το πρωί λειτουργούν σαν παιδικοί σταθμοί, τη στιγμή που απαγορεύεται να έχουν παιδιά χωρίς τη συνοδεία του ίδιου του γονέα. Αυτά τα κέντρα είναι γεμάτα από παιδιά που βρίσκονται μόνα τους!
Επίσημα έχουν γίνει καταγγελίες στις αρμόδιες Αρχές. Όπως επισημαίνει ο κ. Πιντζόπουλος, αναφέροντας συγκεκριμένο παράδειγμα, είχε ως αποτέλεσμα η αρμόδια Αρχή να καλέσει το συγκεκριμένο πρόσωπο. Όμως, παρά τις προφάσεις του ιδιοκτήτη, ο εν λόγω παράνομος παιδικός σταθμός δυστυχώς ακόμη λειτουργεί. «Είναι δύο χρόνια τώρα και κανείς δεν έχει ευαισθητοποιηθεί. Ο χώρος αυτός οπτικά, αισθητικά, πραγματικά είναι απαράδεκτος, ανασφαλής κι επίσημα το καταγγέλλω», συμπληρώνει χαρακτηριστικά.
Σε τέτοιους χώρους είναι καθημερινό φαινόμενο τα ατυχήματα στα παιδιά, γιατί δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κατά το τρέχον έτος σημειώθηκε βιαιοπραγία σε βάρος ενός βρέφους, μόλις 13 μηνών. Κανείς δεν μπόρεσε να δώσει εξηγήσεις. «Για το θέμα αυτό δυστυχώς ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα. Οι χώροι αυτοί λειτουργούν και θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Πιστεύω ότι η Πολιτεία θα ενεργοποιηθεί στον πρώτο θάνατο. Έτσι γίνεται πάντα. Ή θα ξυπνήσει όταν τα ΜΜΕ αφυπνιστούν. Θα είναι όμως αργά και, όπως λένε οι Άγγλοι, "μην καλείτε το γιατρό, καλέστε το ασθενοφόρο"», αναφέρει.
Για να λειτουργήσει ένας παιδικός σταθμός απαιτούνται πάρα πολλά πράγματα στο να του δοθεί άδεια. «Ένας παιδότοπος όμως», όπως αναφέρει ο κ. Πιντζόπουλος, «με μια άδεια κυλικείου ανοίγει ένα μαγαζάκι. Προσφέρει μια ψευδή ασφάλεια, πάει η μητέρα που δεν ξέρει -γιατί της λένε ότι έχει παιδικό σταθμό - κι αφήνει μέσα στην άγνοιά της για τα όσα συμβαίνουν το παιδάκι της σε ένα παράνομο χώρο, που αύριο μεθαύριο μπορεί να πάει να τον κλειδώσει ο εισαγγελέας και τα παιδιά κανείς δε θα ξέρει τι θα τα κάνει».
Σημειώνεται ότι οι παιδότοποι και τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Αλλά δε χρηματοδοτούνται για να έχουν λειτουργία παιδικού σταθμού. Χρηματοδοτούνται για να πηγαίνει ο γονιός εκεί, να κάθεται μια ώρα ή και παραπάνω μαζί με το παιδί του. Απαγορεύεται οι παιδότοποι και τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης να έχουν παιδιά χωρίς τη συνοδεία του ίδιου του γονέα. Αυτά τα κέντρα όμως και στο Ηράκλειο είναι γεμάτα από παιδιά που βρίσκονται μόνα τους, γιατί η μαμά ή ο γονιός έχει μια ανάγκη και πρέπει να τη διεκπεραιώσει. «Σαν τα μανιτάρια, και δηλητηριώδη μάλιστα, φύτρωσαν τα τελευταία τρία χρόνια στο Ηράκλειο τέτοιοι παράνομοι παιδικοί σταθμοί», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Πιντζόπουλος, αναφέροντας επίσης ότι «έχω πληροφορηθεί ότι ανοίγουν άλλοι 18 τέτοιοι».