Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Το τμήμα της κας Κάλλιας στον Αρόλιθο





Σχετικά με τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα & Δραστηριότητες για παιδιά στον Αρόλιθο:


Φέτος, όπως και κάθε σχολική χρονιά, πλήθος παιδιών έρχονται στον χώρο μας και παρακολουθούν κάποιο από τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Μουσείου μας στον Αρόλιθο, ή μια από τις Κυριακάτικες Δραστηριότητες που διοργανώνουμε! Στην προσπάθειά μας να διατηρήσουμε τα έθιμα των προγόνων μας και να εμφυσήσουμε στα μικρά παιδιά την αγάπη για τη παράδοση της Κρήτης, το Μουσείο Αγροτικής Ιστορίας & Λαϊκής Τέχνηςπρωτοστατεί στον χώρο της βιωματικής δραστηριότητας και καλεί τους μαθητές και τους δασκάλους τους να ζήσουν εμπειρίες πρωτόγνωρες και συνάμα συναρπαστικές!Συνεργάτες στη προσπάθεια αυτή είναι ο Σύλλογος Φίλων της Παράδοσης «Νόστος» και ο Σύλλογος Παιδαγωγών Εμψυχωτών Θεατρικού Παιχνιδιού «Παιδαγωγική Θεάτρου Κρήτης» 


Εκπαιδευτικό πρόγραμμα:  

«Μουσαφίρηδες στο σπίτι της γιαγιάς» - ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ


Η παρουσίαση της αίθουσας του παραδοσιακού σπιτιού και ορισμένων χρηστικών αντικειμένων της καθημερινής ζωής της γιαγιάς. Εισαγωγή σε θέματα λαογραφίας και κυρίως στο κρητικό νοικοκυριό. Πρώτη επαφή με τη παράδοση και πρώτη γεύση του περιεχομένου της, εστιάζοντας στο σπίτι και στις καθημερινές εργασίες μέσα σε αυτό.


ΣΤΟΧΟΙ


  • Να γνωρίσουν τα παιδιά βασικές πτυχές της καθημερινής ζωής με ορισμένα αντικείμενα ενός Κρητικού σπιτιού.
  • Να συγκρίνουν τον τρόπο ζωής, χθες και σήμερα.
  • Να συνδυάσουν την μόρφωση με την ψυχαγωγία και την ανάπτυξη των αισθήσεων.
  • Να μπορέσουν να αναπτύξουν τη πνευματικότητα και τη φαντασία τους και μέσα από την διαδικασία εφαρμογής μιμητικών κινήσεων να βιώσουν εικονικά μια κατάσταση.
  • Να ευαισθητοποιηθούν πάνω στο θέμα της αξίας των αντικειμένων και της ανάγκης διατήρησής τους. Μελλοντικά οι ίδιοι μπορεί να γίνουν συλλέκτες.
  • Να αποκτήσουν δεξιότητες μέσω της εργασίας να κατασκευής ενός δείγματος κουρελά.